سنگ مصنوعی که امروزه در بسیاری از مکان ها نامش را شنیده ایم چیست ؟ با گسترش شهر نشینی و شهر سازی ، استفاده از نماهای مختلف با رنگ ها ، اشکال و مدل های متفاوت رواج پیدا کرد . اما سنگ های طبیعی مانند گذشته به علت گران بودن ، زمانبر بودن تولیدشان و آسیب فراوان به محیط زیست پاسخگوی نیاز های مردم نبودند . بنابراین ، با پیشرفت تکنولوژی در نتیجه ، دانشمندان و محققان توانستند با ترکیب یک سری مواد شیمیایی به همراه خرده سنگ ، سنگی تولید کنند که بسیاری از معایب سنگ طبیعی را رفع کند و نام آن را سنگ مصنوعی گذاشتند .
سنگ مصنوعی چیست؟
سنگ مصنوعی یا به لاتین artificial stone به سنگ هایی گفته می شود که از ترکیب سیمان، ماسه و سنگ دانه های طبیعی ساخته می شود . این محصول که امروزه در سراسر دنیا مورد استقبال قرار گرفته ، با هزینه کمتر توانسته جایگزینی مناسب برای سنگ طبیعی باشد . با آنکه نام این سنگ ، مصنوعی است اما ظاهری به شدت طبیعی دارد ، حتی مواد اولیه این محصول نیز از مواد طبیعی تشکیل شده که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد .
تاریخچه سنگ مصنوعی
در یونان و روم باستان ، نمونه هایی از سنگ وجود دارد که از فرآوری ذرات سنگی ساخته شده ، پس می توان به نوعی گفت که اولین سنگ مصنوعی در این اماکن به کار رفته . اما تولید سنگ های مصنوعی به شکل امروزی از کجا شروع شد ؟ در کشور انگلستان ، مخترع و صنعتگری به نام فردریک رنسام فناوری تولید سنگ مصنوعی را معرفی کرد و در نتیجه ، اولین کارخانه سنگ مصنوعی در دهه 1890 شروع به کار کرد .
پس از این اتفاق ، در سال 1960 کارخانه ای در ایتالیا اقدام به تولید سنگ مصنوعی کرد که فناوری آن به فناوری امروزی بسیار شباهت دارد . از آن پس این تکنولوژی به سراسر دنیا انتقال پیدا کرد و امروزه به صنعتی موفق تبدیل شده است.
مواد اولیه و ترکیبات سنگ مصنوعی
پیگمنت یا رنگ پودری
برای آنکه به سنگ ها ، رنگ های دلخواه دهیم ، نیازمند استفاده از پیگمنت هستیم . این ماده ، که پودری و بسیار ریز می باشد در برابر نور و گرما مقاوم است تا پس از گذشت سال ها ، تغییری در رنگ سنگ مصنوعی ایجاد نشود .
سیمان
یکی ازمهم ترین دلایل استفاده از سنگهای مصنوعی به دلیل استحکام فوق العاده اش می باشد . سیمان یا به زبان فرانسوی ciment عامل اصلی استحکام این محصول می باشد . سیمان باعث چسبندگی ذرات جامد به یکدیگر می شود و پس از خشک شدن باعث تشکیل کل منسجم می شود که فشرده و مستحکم می باشد .
شن و ماسه
شن و ماسه کاربرد های بسیاری دارد ، اما اصلی ترین دلیل کاربردش ، حجم دهندگی می باشد .
آب
آب، مایعی که بدون آن نمی توان زنده بود. تقریبا هر چیزی که در اطرافمان می بینم از لباسی که تنمان می کنیم گرفته تا غذایی که میخوریم ، از صنعت پتروشیمی تا لوازم آرایشی و بهداشتی، همه به نوعی در یکی از مراحل تولید ، انتقال و انواع فرایند ها و فعالیت ها از آب استفاده می کنند. در حوزه سنگ مصنوعی نیز از آب برای مخلوط کردن مواد با یکدیگر کاربرد دارد و در صورت کمتر یا بیشتر شدن از میزانی مشخص ، کیفیت سنگ تولیدی را تغییر می دهد .
مواد پلیمری یا رزین سنگ مصنوعی
یکی دیگر از ترکیبات سنگ مصنوعی ، رزین می باشد . از رزین جهت کاهش میزان مصرف آب و افزایش استحکام استفاده می شود .
دلایل کاربرد سنگ مصنوعی
متنوع بودن طرح و رنگ
انسان ها عاشق تنوع هستند ، فرقی نمی کند این تنوع در انتخاب رنگ لباس باشد یا طرح فرش خانه . تنوع باعث افزایش فروش و رقابتی شدن هر زمینه ای می باشد . در تولید سنگ مصنوعی ، از قالب های وکیوم، قالب های تزریقی و رنگ های متفاوتی استفاده می شود که این ویژگی ، باعث شده هر فردی بر اساس سلیقه اش به راحتی بتواند هر مدلی که بخواهد را انتخاب کند. سنگ نما و دکوراسیون از جمله محصولاتی می باشند که در هر چند سال ، فقط یکبار می توان آن را تغییر داد . پس انتخاب طرح و مدلی که مناسب سلیقه مشتری باشد بسیار مهم است .
سبک بودن
از آنجایی که این سنگ ها در تیراژ بالا تولید می شوند و به فروش می رسند ، یکی از مهم ترین مشکلات این حوزه، بحث حمل و نقل می باشد . بنابراین ، سبک بودن یکی از ویژگی هایی است که در این صنعت بسیار حائز اهمیت است. این سنگ ها به علت مواد اولیه به کار برده شده ، بسیار سبک تر از سایر سنگ ها بوده ، که حمل و نقل را بسیار آسان تر کرده اند .
استحکام بالا
جالب است بدانید برای اولین بار ، از این سنگ ها در کف خیابان ها و حیاط ها استفاده شد و استحکام بالای این محصول باعث جذابیت هر چه بیشتر سنگهای مصنوعی شد . این محصول از مقاومت فشاری ، خمشی و کششی بالایی برخوردار است که متخصصان این حوزه همواره در تلاش هستند تا بتوانند استحکام و کیفیت این محصول را به بالاترین سطح ممکن برسانند .
انواع سنگ مصنوعی
با پیشرفت تکنولوژی ، مهندسان و دانشمندان سعی در تولید محصولات جدید تر و منحصر به فرد تری جهت رفع نقص محصولات موجود دارند تا به تولید محصولاتی بی نقص منجر شود . از زمان های قدیم در بخش های مختلف ساختمان از انواع سنگ ها استفاده می شد که امروزه در حال مشاهده تنوع بی شماری از سنگ های طبیعی و مصنوعی هستیم که می توان سنگ های مصنوعی را جایگزین مناسبی برای نوع طبیعیشان به شمار آورد .
انواع سنگ مصنوعی به انواع سمنت پلاست ،مرمریت ، اونیکس و کورین تقسیم بندی می شوند . حال به معرفی انواع این سنگ های پرکاربرد می پردازیم:
1-سنگ مصنوعی سمنت پلاست
سمنت پلاست نوعی از سنگ مصنوعی می باشد که دارای طرح ها و رنگ های جذابی است . به نوعی می توان گفت که این سنگ ترکیب تکنولوژی و فناوری با علم شیمی می باشد ، به طوری که ماده اصلی به کار برده شده در سمنت پلاست سیمان است که بافت مولکولی سیمان توسط پلیمرازیسیون تغییر می کند .
میزان مقاومت فشاری و کششی سمنت پلاست نسبت به سنگ طبیعی بیشتر است و قابلیت تحمل دما از زیر 40 درجه تا بالای 200 درجه سانتی گراد را دارا است .از دیگر مشخصات فنی می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- مقاوم در برابر نور خورشید و اشعه uv
- مقاومت در برابر انبساط و انقباض محیط های کوریری
- قیمت پایین تر از سنگ های طبیعی
- قابلیت سبک سازی تا نصف وزن نمونه طبیعی
2-سنگ مرمریت
این سنگ ها که شباهت زیادی به سنگ های طبیعی مرمریت دارند ترکیبی از مواد معدنی مختلف به همراه رزین های پلیمری و نانو می باشند.
3-سنگ اونیکس
جنس اصلی سنگ اونیکس از مواد pvc شفاف می باشد. که این قابلیت مانند سنگ اونیکس طبیعی باعث شده نور را به خوبی از خود عبور دهد. و در نور پردازی ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. بیشتر کاربرد اونیکس در کابینت و دیوار های آشپزخانه ، کانتر ها ، نمای بیرونی و داخلی ساختمان ها و میز ناهار خوری می باشد.
4-سنگ کورین
کورین که دارای سطحی غیر متخلخل می باشد. یکی از پرکاربرد ترین و مهم ترین انواع سنگ مصنوعی شمرده می شود. که از ترکیبات پلیمر های اکریلیک همراه با مواد معدنی ساخته می شود. کاربرد این سنگ در بخش های مختلف خانه از جمله آشپزخانه، حمام، دستشویی، همچنین در نمای داخلی و بیرونی ساختمان ها می باشد.
کاربرد سنگ مصنوعی
معماران و طراحان بسیاری از این سنگ ها در بخش های مختلف ساختمان به علت زیبایی و استحکام استفاده می کنند . تنوع این سنگها دست طراحان را با توجه به سلیقه مشتری ، بودجه در دسترس و هارمونی بخش های مختلف ساختمان در طراحی باز گذاشته . کاربرد های این سنگ عبارتند از :
نمای بیرونی
طراحی نمای بیرونی ساختمان بسیار اهمیت دارد زیرا نشان دهنده هویت آن ساختمان می باشد . اما به غیر از موضوع اعتبار و هویت ، از جهت عایق سازی ، استحکام و زیبایی شناختی از اهمیت بالایی برخوردار است . سنگ های طبیعی در برابر باران و برف و یخ زدگی ممکن است دچار ترک و حتی شکستگی شود. که علاوه بر اینکه ظاهری ناخوشایند به ساختمان می دهد. موجب به خطر انداخت امنیت شده و باعث متحمل شدن هزینه بالایی می شود . اما سنگ مصنوعی با تکنولوژی خاصی که دارد ، توانسته این مشکلات را برطرف کند و از دوام بالاتری برخوردار باشد .
نمای داخلی
راه پله ها
نمای شومینه
سنگ های دکوراتیو
و …
چه محتوای عالی در زمینه سنگ مصنوعی دارید
موفق باشید
سپاس از لطفتون