بتن

بتن توانمند چیست؟

  • در صنعت ساختمان سازی ، از انواعی از بتن ها استفاده می شود که بسته به نیاز هر پروژه نوع خاصی از این بتن ها مورد استفاده قرار می گیرد. از مهمترین این بتن ها بتن توانمند یا HPC می باشد که کارایی بسیار بیشتری نسبت به بتن معمولی دارد. در ادامه با ویژگی ها ، خصوصیات و ترکیبات این بتن آشنا می شویم.

    ویژگی های بتن توانمند

    بتن توانمند چیست

    • اولین ویژگی که قابل توجه می باشد این است که بتن توانمند ، از مقاومت فشاری خمشی و سایشی بالاتری نسبت به بتن های معمولی برخوردار است.مقاومت فشاری خمشی ، نشانگر حداکثر تنش فشاری است که محصول یا ماده میتواند تحمل کند . اما مقاومت سایشی به میزان مقاومت ماده در برابر کاهش حجم و سایش گفته می شود.
    • ویژگی دیگر این بتن کاهش مصرف آب می باشد. در این بتن ها از فوق روان کننده استفاده می شود که این عمل باعث کاهش مصرف آب به سیمان مصرفی و به تبع آن باعث افزایش مقاومت بتن خواهد شد .

    انتخاب مصالح بتن توانمند

    بتن های توانمند علاوه بر سیمان پرتلند شامل مصالح دیگری از قبیل سنگدانه ، آب ، فوق روان کننده و رنگ های پودری می باشد که در ادامه به تک تک آنها خواهیم پرداخت.

    سیمان پرتلند

    هرسیمانی باید دو ویژگی زیر را دارا باشد:

    1- مقاومت لازم را ایجاد نماید.

    2- از نظر روانی رفتار مناسبی از خود نشان دهد .

    سیمان های پرتلند تیپ ۱ و ۲ و ۳ از استاندارد ASTMC150 برخوردار می باشد که با موفقیت کامل در تولید بتن های توانمند مورد استفاده قرار می گیرند . هنگام انتخاب سیمان برای استفاده در بتن توانمند باید به نرمی (belin)و ترکیبات شیمیایی آن توجه داشت.

    سنگدانه

    خواصی از سنگدانه ها که بیشترین اهمیت را در بتن دارند عبارتند از :  شکل سنگدانه ، دانه بندی آن ها ، خواص مکانیکی سنگدانه ها ، واکنش شیمیایی بین سنگدانه ها و ملات بتن که ممکن است پیوستگی آنها را تحت تاثیر قرار دهد.

    فوق روان کننده ها(رزین)

    تولید بتن توانمند با مقاومت و کیفیت  بالا و بدون استفاده از فوق روان کننده ها عملی نیست . اصولاً چهار نوع فوق روان کننده اصلی وجود دارد که عبارتند از:

    1-فوق روان کننده لیگنو سولفونات

    2-فوق روان کننده ملامین سولفونات

    3-فوق روان کننده نفتالین سولفونات

    4- فوق روان کننده پلی کربوکسیلات

    رنگ های پودری(pigment)

    ماده جامد در مخلوط بتن حل شده و بتن رنگی دهد این ماده پودری بسیار ریز به دو دسته رنگ های آلی و رنگ های معدنی شناخنه می شوند ..

    سنگ های معدنی از پوسته زمین استخراج می شوند ولی رنگ های عالی حاصل فرایند شیمیایی  نقاشی از فرایند رسوب دهی روی با هیدروکسید آلومینیوم به دست می آید بارزترین رنگ آلی سبز و آبی می باشد .

    رنگهای اکسید آهن Fe2o3 بیشترین کاربرد را به دلیل رنگ خالص قدرت رنگ دهی مناسب و ماندگاری بالای رنگ در بین رنگ ها دارد. انتخاب رنگ مد نظر بستگی به عوامل مختلفی از جمله رنگ ، ثبات نوری ، شفافیت ، اندازه ذرات ، سازگاری با محیط زیست ، جذب اشعه مادون قرمز و تاثیر در کاهش یا افزایش مقاومت بتن دارد .

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *